TÜİK’ten ‘Algılanan enflasyon’ açıklaması
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), algılanan enflasyon ile TÜFE arasındaki farka ilişkin yazılı açıklama yaptı. 2023 yılı sonunda TÜFE’nin yıllık değişim oranının yüzde 64,77, tüketicilerin tahmininin ise yüzde 96 olduğu belirtilen açıklamada, resmi TÜFE verilerinin 2023 yılsonunu yansıtan sonuçlara dayanılarak eleştirilmesi, manipülatif ve kötü niyetli bir yaklaşımdır. Tüketicilerin son 12 aydaki enflasyon algısı tek soruluk bir veri setinden alınabiliyor. Çünkü tüketicinin enflasyon tahmininde “TÜFE’nin farklılaşması son derece doğal.”
TÜİK’ten yapılan açıklamanın tamamı şöyle: “Bazı medya kuruluşlarında ve sosyal medya hesaplarında Algılanan Enflasyon ve TÜFE ayrımına ilişkin haberlerin çarpıtıldığı görülüyor. TÜFE, enflasyonu uluslararası standartlarda ölçen, 564.710 fiyatın 2019 yılı içinde derlenerek hesaplandığı bir hesaplama sistemidir. Basında Algılanan Enflasyon Enflasyon olarak adlandırılan veri, “Tüketici fiyatlarının son 12 ayda yüzde kaç oranında arttığını/azaldığını düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlardan yola çıkılarak hesaplanabilecek, TÜİK tarafından gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi’nde yer alan ve vatandaşlara sorulan söz konusu anketin mikro verileri, TÜİK Bilgi Araştırma Merkezi aracılığıyla talep eden tüm araştırmacıların kullanımına sunuluyor.
Tüketicilerin son 12 aydaki enflasyon algısını yansıtan, yukarıda sunulan tek sorulu bilgi setinden elde edilen sonuçlar üzerinden resmi TÜFE verilerinin eleştirilmesi, manipülatif ve kötü niyetli bir yaklaşımdır. Çünkü tüketicinin enflasyon iddiası ile TÜFE’nin farklılaşması son derece doğal. Algılanan enflasyon ile TÜFE arasındaki oransal fark Avrupa Birliği ülkelerinde 5-6 kata kadar çıkarken, ülkemizde bu fark çok daha düşük. 2023 yılı sonunda TÜFE’nin yıllık değişim oranı yüzde 64,77 olurken, tüketicilerin tahmini ise yüzde 96. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” (HABER MERKEZİ)