Ekonomi

Tayland Maliye Bakan Yardımcısı ekonomik büyümeden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi

Tayland Maliye Bakan Yardımcısı Paopoom Rojanasakul, bugün ülkenin şu anda %3 olan potansiyel ekonomik büyüme oranına ilişkin endişelerini dile getirdi. Bu oranın tatmin edici olmadığını belirten Rojanasakul, uzun süre hedefin altında seyreden enflasyonun Tayland ekonomisi için tehlikelerini vurguladı.

Rojanasakul’un açıklamaları, yerel bir YouTube kanalında katıldığı programda, büyüme oranının tam potansiyeline ulaşamamasının temel nedeni olarak mali ve parasal politikalar arasında etkin bir işbirliğinin olmamasına işaret etti.

Bakan, hükümetin ve Tayland Merkez Bankası’nın (BOT) ekonomiyi yönetme yaklaşımlarını uyumlu hale getirme arzusunu dile getirdi. Bu açıklama, hükümet ile YİD arasında faiz oranları konusunda aylardır süren anlaşmazlığın ortasında geldi.

Başbakan Srettha Thavisin, Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ekonomisinde büyümeyi canlandırmak için faiz oranlarının düşürülmesini savunuyordu. Ancak daha yumuşak bir politika izlenmesi yönündeki baskılara rağmen YİD son toplantısında temel faiz oranını %2,50’de tutarak üst üste dördüncü toplantıda da değişiklik yapmadı ve son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Merkez Bankası mevcut faiz oranının ekonomik koşullar ve enflasyon oranları ile uyumlu olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta YİD Başkanı Sethaput Suthiwartnarueput, kilit faiz oranını düşürmeye acil bir ihtiyaç olmadığını, ancak ekonomik görünümün bunu gerektirmesi halinde merkez bankasının bunu yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Paopoom ayrıca, bir önceki yılın düşük baz etkisi nedeniyle geçici bir artış görülen Mayıs ayı haricinde, uzun bir süredir merkez bankasının hedef aralığı olan %1 ila %3’ün altında seyreden enflasyon konusuna da değindi.

Hükümet şu anda 2020’den bu yana yürürlükte olan enflasyon hedef aralığını revize etmek istiyor ve değiştirilmiş bir aralığın faiz indirimi olasılığını artırabileceğine inanıyor.

Ancak Başkan Sethaput, enflasyon hedefinin değiştirilmesinin merkez bankasının kredibilitesini tehlikeye atabileceği, enflasyon beklentilerini etkileyebileceği ve borçlanma maliyetlerini etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-tekman.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu